ЯЛІВЕЦЬ - рослина, що Вас здивує Ялівець – мітла для організму.В Україні цей вічнозелений чагарник з коротенькими листочками-голками можна зустріти на галявинах, у ярах, хвойних і змішаних лісах тощо. Плоди рослини охоче поїдають птахи і тварини, які й поширюють насіння Люди давно помітили лікарські та харчові властивості рослини. Для приготування ліків використовують шишкоягоди ялівцю, які заготовляють восени. Плоди рослини містять складну ефірну олію, органічні кислоти, цукри (до 40%), вітамін С (до 250 мг%), дубильні речовини, солі калію. Доречно згадати й пряно-смакові властивості плодів рослини. Страви з дичини, м'яса, особливо жирної свинини та баранини, стануть більш ароматними, якщо у процесі приготування додати до них декілька ягід ялівцю. Знаменитий англійський джин отримують шляхом переганяння ялівцевої настойки. Міцна смолиста деревина цієї шляхетної рослини стійка проти загнивання, її не псують жучки. Тому з неї споруджували будинки, робили кораблі та меблі. З кори стовбура та гілок добували смолу, з якої одержували білий лак для деревини. Вона також використовувалася для вичинювання шкір, бо містить дубильні речовини. У декоративній дендрології ялівець висаджують для створення бордюрів і живих огорож. Ефірні олії плодів використовують у парфумерії.