В руках –цілий ліс! Як у Городницькому лісгоспі заготовляють хвойне насіння Морозна зима, як не дивно це звучить, є доволі «гарячою порою» для лісівників. Зокрема – у справі заготівлі насіння хвойних порід дерев. Ця робота триває саме нині, у холодний сезон. І встигнути слід до настання тепла – аби насіння з шишок не почало висипатись. -- Хочете побачити, як проводиться сушіння шишок? – запитав у розмові Віктор Мельник, директор Державного підприємства «Городницьке лісове господарство». – Якраз зараз ми завершуємо ремонт нашої шишкосушарки. Щороку зазвичай наш лісгосп заготовлює 10 тонн насіння. А тепер ми взяли зобов’язання удвічі збільшити цей показник – до 20 тонн. Цього вистачає і для своїх потреб, і для реалізації, і для районів, які торік постраждали від лісових пожеж. Раніше спеціальні сушильні барабани крутили вручну – а тепер це робиться автоматично, за допомогою двигуна. Зараз все саму побачите… Під’їжджаємо до охайного двоповерхового будинку, обшитого дерев’яним брусом. Спершу й не здогадатися –що там всередині. -- Це і є наша шишкосушарка, --показує Віктор Лисанець, провідний інженер лісового господарства лісгоспу. – Зовнішній ремонт вже завершено, а нині добігають до кінця внутрішні роботи. Але ремонт не спиняє щоденної роботи по сушінню шишок. Ходімте зайдемо всередину. Зайшовши у двері, слідом за нашими проводжатими піднімаємося по крутим сходам на другий поверх – який виявляється повністю вкритим товстим шаром соснових шишок! Сюди їх привозять у мішках з лісових кварталів, після того, як там обривають з сосен після планових рубок. --- Ось, погляньте, --підіймає одну з шишок інженер з лісових культур Володимир Мойсюк. – Бачите, ці шишки ще закриті –тож насіння знаходиться всередині. Аби воно висипалося – шишка повинна розкритися, а це досягається саме під час процесу сушіння. Спершу шишки кілька днів лежать тут, на другому поверсі – і природно підсушуються. А далі настає черга спеціального процесу. Інженер руками розгрібає шишки в одному місці – а під ними видніється прямокутна кришка люка. Через цей люк по трубах шишки засипають у чотири великі барабани, які розташовані на першому поверсі. Щоби побачити їх –спускаємося донизу. Там у двох сусідніх кімнатах підвішені великі сітчасті барабани. Саме у них відбувається головний процес сушіння шишок. --- Кожен барабан вміщує 180-200 кілограмів шишок, --показує лісничий Валерій Шекель, -- Шишки засипаються в барабан, який періодично прокручується за допомогою ланцюгової передачі від електродвигуна в підвальному приміщенні. Хвилин п’ять прокрутили – і зупинка на 30-40 хвилин. Потім знову –прокрутка. Для однієї загрузки такий процес триває 3-4 дні. При цьому слід за допомогою пічного опалення підтримувати необхідну температуру –40 градусів. Під час сушіння шишки розкриваються, і насіння випадає через сітчасті стінки барабанів додолу, на підлогу. Якщо воно вже не сиплеться –значить, процес сушіння цієї партії завершено. --- А я натомість стежу за температурою, і підкидаю в топку паливо, --пояснює Людмила Пашкевич, робітниця на лісокультурних роботах. – Питаєте, чим опалюю? Та тими-таки шишками –вже розкритими і висушеними, з попередніх партій. Тож в результаті виходить безвідходне виробництво! Після того, як насіння висипається з шишок –його збирають та засипають у чисті (фактично – стерильні) 5-літрові скляні бутлі. У такій тарі воно й зберігається до моменту висівання в лісових кварталах. Володимир Мойсюк показує нам один з таких бутлів, доверху наповнений насінням сосни. --- Скільки ж сюди вміщається насінин? –цікавлюся. --- В одному бутлі – їх близько мільйона, -- пояснює Володимир Володимирович. – Вихід насіння при сушінні –1%. Це означає, що зі 100 кілограмів зібраних шишок виходить в підсумку один кілограм насіння. Тож, аби наповнити цей бутель, знадобилося півтони шишок. А якщо перевести насінини, які зараз всередині нього, у вже дорослі дерева –то вийде близько 180 тисяч сосен., або –30 гектарів лісу. З інтересом беру бутля. Ще ніколи досі не доводилося тримати в руках невеликий лісок! Нехай навіть й майбутній, той, що нині лише в зародку. Насіння у бутлях довго не затримується. Його максимальний термін зберігання у таких умовах –три роки. --- Кожна партія має свій паспорт. Ось, бачите етикетку на бутлі? –показує Володимир Мойюск. -- Тут зазначено вид та цінність насіння, дату його заготівлі, інші показники. До речі, головний показник для гарного зберігання –це контроль вологості. Для цього всередині кожного бутля кладемо спеціальний лакмусовий папірець. Щодо якості насіння –то її визначає спеціальна лабораторія, розташована у Вінниці. Ми передаємо туди невеликі (по 50 грам) партії –а тамтешні фахівці пророщують його, визначають відсотки проростання й вологості тощо. …Вийшовши з шишкосушарки, обертаюся до неї ще раз. Ну нізащо на подумати, що всередині цього невеликого будиночку твориться таке диво! А це й справді диво –народження нового лісу. Тож сушарка в Городницькому лісгоспі, є таким собі «пологовим будинком», де насіння з’являється на світ з шишок, і одразу потрапляє в дбайливі руки лісівників. Згодом воно опиняється в розсадниках, висівається, поростає –і вже у вигляді молодих сіянців сосни «переселяється» в лісові квартали поруч з дорослими деревами, котрі й за день на обійти пішки. А починається все з п’ятилітрового бутля – в якому можна потримати цілий ліс!